Evelina – jobbar natt på MedHelp:
”Vi har en stark teamkänsla”

Dela

När rådgivningssjuksköterskan Evelina påbörjar sin arbetsdag är klockan nio på kvällen. Hon är en av MedHelps nattsjuksköterskor, och hon älskar sitt jobb. Hon har erfarenhet från flera olika vårdyrken, och har till och med arbetat i Australien. Jobbet på andra sidan jorden var enligt Evelina en dröm som blev sann, men att börja på MedHelp var som att hitta hem.

Evelina Daanje har jobbat på MedHelp Sjukvårdsrådgivning i snart två år, och sedan ett och ett halvt år jobbar hon natt från hemmet i Mönsterås, Småland. Det innebär att Evelinas arbetsdagar börjar klockan 21.00 och slutar klockan 07.00. Därefter går hon och lägger sig och sover till klockan 12.30. Helt bakvänt för de flesta, men för Evelina är det optimalt. ”Det passar väldigt bra i mitt liv just nu. Dessutom jobbar min man också natt hemifrån så för oss är det perfekt. Arbetsperioderna man har som nattarbetare innebär också fler lediga dagar, vilket gör att vi får mer tid till att resa och hitta på saker,” berättar hon.

Hon beskriver hur den teamkänsla som finns bland de nattarbetande rådgivningssköterskorna på MedHelp gör att hon uppskattar arbetet ännu mer. ”Jag har aldrig upplevt en sådan stark och fin teamkänsla på andra jobb, och då jobbar vi alla dessutom hemifrån. Vi har en egen nattchatt där vi både pratar jobb och stöttar varandra, men också skriver om annat. Det kan vara allt ifrån att dela recept och bilder till att skicka kluriga gåtor. Det är högt i tak, mycket skratt och vi är alla goda vänner. Det låter klyschigt men jag känner verkligen att jag hittat hem på MedHelp,” berättar hon, och nämner att hon faktiskt snart ska åka och hälsa på en av sina nattkollegor som bor i Luleå och som blivit en god vän.

Evelina har varit sjuksköterska i tio år och innan MedHelp har hon hunnit med en hel del. Hon har bland annat arbetat på hjärtavdelning, som vårdkoordinator, på akutavdelning och i Australien på ett företag som analyserar röntgenbilder. Hennes man Peter är röntgensköterska och fick erbjudande om att jobba i Australien i ett halvår. En sak ledde till en annan och vips så hade även Evelina fått ett jobberbjudande från samma företag. ”Det var både spännande och kul att arbeta i Australien. När vi var klara med våra tjänster passade vi även på att hyra en husbil och resa runt i landet en månad, alltihop var ett riktigt äventyr!” berättar hon.

Evelinas många erfarenheter från de olika vårdyrkena är viktiga i arbetet som rådgivningssjuksköterska. ”Det krävs både kompetens och självförtroende för att kunna ge dem som ringer in bästa tänkbara hjälp. Man vill att varje bedömning ska bli rätt, såklart, och ibland är det svåra beslut att ta. Arbetet har dock förenklats väsentligt sedan vi fick möjlighet till videosamtal. Att kunna göra en bedömning även utifrån video har revolutionerat vårt arbete,” menar hon.

Men Evelina var lite tveksam till videoverktyget när det introducerades. ”Jag var först rädd för att det skulle kännas obekvämt och konstigt att ha videosamtal. Men sen tänkte jag på varför jag faktiskt jobbar med det här, och det är ju för att få hjälpa människor. Då kändes det istället självklart med videosamtal eftersom det gör mina bedömningar bättre, och nu är det en helt naturlig del av mitt arbete,” berättar Evelina.

Att jobba hemifrån är enligt Evelina en riktig lyx, ”Speciellt som nattarbetare är det otroligt praktiskt att kunna jobba hemifrån. Man slipper resa fram och tillbaka till jobbet, och kan gå och lägga sig direkt efter sitt pass. Dessutom har vi kollegor en så fin gemenskap att det knappt märks att vi sitter på helt olika platser i landet, vi har det så trevligt med varandra ändå”, berättar hon. Evelina har även, förutom sin man, dvärgschnauzern Rune som håller henne sällskap där hemma. Hennes arbetstider tillåter många långa hundpromenader i naturen, vilket är något de båda uppskattar mycket.

Evelina är inte bara rådgivningssjuksköterska, utan även sångerska. ”Det är min stora passion och jag uppträder ofta på bröllop, begravningar och dop. Jag är med i en gospelkör och att sjunga i den ger mig massor av glädje och energi”. Ett annat stort intresse är bakning. ”På mina tidigare jobb brukade jag alltid baka till mina kollegor, så det är väl det enda jag saknar med att jobba hemifrån – jag har färre anledningar att baka,” säger Evelina och skrattar.

Vill du veta mer hur vi kan hjälpa dig eller din Region med sjukvårdsrådgivning