Rådgivnings­sjuksköterskan Isabelle är ny på jobbet: ”Jag känner att vi gör stor skillnad”

Dela

Isabelle är en av MedHelp Sjukvårdsrådgivnings nyaste sjuksköterskor. På MedHelp har hon funnit glädje i balansen mellan ett jobb där hon kan fortsätta göra skillnad för patienterna hon möter, och samtidigt få mer tid över till kreativitet genom odlingarna, matlagningen och målandet hemma i ateljén.

Isabelle Stålåker började på MedHelp i februari 2023 efter att bland annat ha jobbat som dialyssjuksköterska i fem år och med rehabilitering av patienter med hjärn- och ryggmärgsskador i tio år innan det. Där jobbade hon med relativt få patienter och långa vårdkontakter. När Isabelle skulle börja på MedHelp var det därför de korta mötena med patienterna hon oroade sig mest över, men den känslan försvann snabbt.

”Jag känner att vi gör stor skillnad fast vi har så korta möten. Ofta är vi dessutom den allra första kontakten med vården och i de mötena kan vi göra stor skillnad, framför allt för den inringande, men vi minskar också belastningen på vården om vi kan ge goda egenvårdsråd. Dessutom märks det när de inringande blir lugnade i sin oro, och när de känner sig nöjda över att bli lyssnade på och får en reell bedömning av sina symtom”, säger Isabelle.

Precis som alla sjuksköterskor på MedHelp arbetar Isabelle på distans från hemmet. I Isabelles fall innebär det huset i Holmsund utanför Umeå. Efter 15 år på Norrlands universitetssjukhus innebar jobbet på MedHelp många förändringar, och hon minns känslan av att ta emot sitt första samtal för 1177 efter genomförd utbildning och introduktion väl.

”Känslan är ungefär som att hoppa från tians trampolin. Man tänker ’ska jag verkligen göra det här’ och ’jag vill inte, men jag gör det ändå’. Och när man väl har gjort det inser man att det inte var så farligt ändå. Det är ju trots allt helt vanliga människor vi pratar med”, säger Isabelle, men erkänner sedan att hon inte hoppat från tian på trampolinen.

Isabelle lyfter också att distansarbetet ger mer tid över till annat, inte minst till det kreativa.

”Jag älskar att få utlopp för min kreativitet vilket tar sig uttryck genom olika saker. Bland annat genom matlagning, att hålla på i trädgården, och att måla. Köket på övervåningen tjänar som min ateljé. Där odlar jag, gör eget vin, torkar frukter, bär och svamp, testar olika inläggningar, och gör örtsalt av örterna från min trädgård. När man jobbar hemma och slipper resan till och från jobbet blir det både mer tid och ork över till annat”, säger Isabelle.

Förutom den vackra trädgården med odlingar, örtplantering och grillplats i Holmsund har Isabelle nu fått ytterligare en trädgård att rå om. Isabelle och hennes man har nämligen köpt ett torp utanför Bjurholm. Men därifrån blir det inte tal om något distansjobb för Isabelle.

”I torpet är vi verkligen ’off grid’. Det ligger längs en grusväg mitt i ingenstans med flera kilometer till närmaste granne – precis som vi vill ha det. Där finns inget rinnande vatten och bara några mobilabonnemang funkar. I torpet kommer vi att spendera mycket tid tillsammans hela familjen i sommar, och jag har börjar förbereda för att odla även där”, berättar Isabelle.

På jobbet får Isabelle alltså möta desto fler människor än i skogarna kring torpet, men bara över telefon, chatt eller kamera. Att inte ha kollegor man träffar i verkligheten är dock inget som känns konstigt, menar Isabelle. På jobbet finns chatten ’Fikarummet’ för samtal om högt och lågt, och teamchefen Therese finns alltid tillgänglig.

”Man är nära varandra fast man är fysiskt långt ifrån, och i slutändan är man ju faktiskt aldrig längre bort än ett meddelande. Här är man en del av en gemenskap, fast vi inte träffats på riktigt”, säger Isabelle.

Men om de i framtiden skulle bli fler kollegor i Umeåtrakten kan det faktiskt bli aktuellt med fler fysiska möten, säger Isabelle som efter många yrkesverksamma år i regionen har byggt upp ett brett kontaktnät i området. Men jobbet som rådgivningssjuksköterska passar långt ifrån alla, menar hon. Isabelle, som själv är relativt ny på jobbet, berättar vad hon tror krävs av sjuksköterskor som funderar på att börja jobba med sjukvårdsrådgivning över telefon.

”Det här är ett speciellt jobb eftersom man jobbar själv. Det innebär att man ska våga fatta beslut som man sen ska stå för. Det funkar helt enkelt inte att vara beroende av andra. Även om vi har driftkoordinatorer att ringa och rådgöra med och hänvisningsstödet att utgå från kan situationer uppstå som kräver att du agerar på den kompetens och erfarenhet du har. Därför tror jag det är viktigt att kunna vara självständig och en problemlösare i den här rollen”, säger Isabelle.

Det nya jobbet som rådgivningssjuksköterska på MedHelp är inte det enda modiga steget Isabelle vågat ta på sistone. Efter vad Isabelle beskriver som många samtal med Jante har hon nu börjat lägga ut bilder på en del av det hon målar på Instagram på kontot @isabelle_skapar.