Teamchef Therese i Skellefteå: En lagspelare och del av teamet

Dela

Teamchef Therese är rik på erfarenheter som har format henne som person och ledare. Hon har bott på en lång rad ställen i Sverige, haft flera roller på MedHelp, jobbat på två operationskliniker och fått prova på många roller när hon spelat teater. Möt Therese här.

Therese Rödjemark-Andersson beskriver sig själv som ”lite fyrkantig men samtidigt mjuk i hörnen”.

”Jag kan vara tuff och rak om det behövs, men leder hellre genom empati. Livserfarenheten har gjort mig snabb på att läsa av människor, och teaterspelandet har gett mig en bra förmåga att se människor från olika perspektiv. Jag tror det gjort mig till en bra människokännare”, säger Therese.

På MedHelp började hon i maj 2014. Sedan dess har hon haft flera olika roller, på olika platser. Hon började som rådgivningssköterska i Kalix och blev ganska snabbt fackligt förtroendevald och började utbilda sjuksköterskor parallellt med att sitta i trafik. Därefter fick hon erbjudande att bli driftkoordinator, och efter cirka tre år i den rollen blev Therese teamchef på halvtid för Kalixteamet. Övrig tid var hon i driften. En tid efter det blev hon teamledare för ett normalstort team. Idag består Therese team av 35 sjuksköterskor varav 18 i Västerbotten, övriga spridda över landet från Halmstad i söder till Luleå och Boden i norr.

”Jag har gillat både att kombinera roller och att byta roll, och plats. Jag gillar förändring, det får inte bli för enformigt och jag blir gärna lockad eller knuffad in i nya saker,” säger Therese.

Innan hon kom till MedHelp var hon operationssjuksköterska på två olika operationskliniker, en i Sunderbyn utanför Luleå och en i Kalix.

”Det var ett väldigt roligt jobb, där vi opererade allt från aortor till gyn och öron/ögon. Variationen, den avancerade tekniken och att man inom operation aldrig kan vara helt säker på vad som ska hända under operationen skapade en spänning i arbetet som jag gillade”, säger Therese.

Trots att hon trivdes lämnade hon operationskliniken för MedHelp för att komma närmare familjen, något hon inte ångrat. ”För mig är det väldigt viktigt att alltid sätta familjen och de jag själv valt att leva med först”, säger Therese.

”Ibland kan jag nog upplevas lite hård när en medarbetare eller någon i hens närhet mår dåligt. Då kan jag ibland behöva hjälpa medarbetaren att ta beslutet att vara frånvarande från jobbet, har man svårt fokusera på jobbet blir det lätt en patientrisk. Men det handlar om omtanke”, säger Therese.

Som teamchef på distans menar Therese att tillgängligheten är central; sjuksköterskorna ska alltid kunna lita på att teamchefen finns där, via teams och telefon.

”Det viktigaste i mitt arbete är att arbeta för att mitt team ska fungera, leverera, må bra och känna att de trivs”, säger Therese. ”Jag ser mig lite som en försvarsadvokat, som står upp bakom sjuksköterskorna i teamet och vägleder dem i sitt arbete. Jag försvarar sjuksköterskor som kämpar och hjälper dem prioritera i svåra lägen, och tänker hur jag kan göra det bästa för varje sjuksköterska i arbetet.”

Therese berättar att hon jobbar individanpassat och har bra koll på alla i teamet. Alla är olika och behöver olika stöd och vägledning. Vissa behöver väldigt tydliga ramar och andra fungerar bättre med lite lösare tyglar men kan ändå leverera lika bra.

”Jag ser mig inte som en traditionell chef utan mer som en lagspelare och en del av teamet. Man kan nog säga att jag är mer som coachen på bänken. Som ledare är jag transparent, rak, säger som det är, och försöker ge stort utrymme för att andra ska förstå vad jag menar utan att jag behöver vara hård.”

Therese berättar att hon är en person som inte ger upp lätt, utan alltid kämpar till sista blodsdroppen, något som också visar sig i arbetet där hon är en person som inte tvekar att lyfta förbättringsmöjligheter om hon ser dem.

”Om jag ser något som kan förbättras kämpar jag gärna för att få andra att förstå och se samma sak. Något jag kämpat länge för är att få till en förändring i schemat. Jag har ett logiskt tänkande, och en dag såg jag en enkel, men väldigt effektiv förbättringsmöjlighet i schemaläggningen. I samarbete med Bemanning har vi nu utvecklat detta, så till hösten kommer sjuksköterskorna att börja jobba utifrån sitt val.  Och framför allt så ges sjuksköterskorna möjlighet att välja på två olika varianter, vilket förhoppningsvis ska göra så många som möjligt nöjda,” berättar Therese.

 

Roligt just nu:

Utvecklingen i teamet för bild och video på sistone. Det är inspirerande och jättekul se hur man använder verktyget, och här är det två av de timanställda som sticker ut. De har verkligen insett nyttan av att kunna se personen bakom rösten i sin bedömning av allmäntillstånd. Sen är det extra kul när en av dem som är bäst på att använda video är en av våra timanställda pensionärer. Inspirerande att se!

Thereses bästa videotips:

Tänk dig att du får chansen till ett ”fysiskt möte” med patienten! Här får du använda din kliniska blick, något som många sjuksköterskor saknat. Detta är en stor möjlighet!

Om Therese:

  • Bor utanför Skellefteå och har en stuga vid Kalixälven.
  • Kommer från Småland och har bott i Kalix och Mullsjö, bland annat…
  • Lagar gärna mat och odlar med täckodling.
  • Är nästan helt självhushållande på bland annat lök och vitlök. Med förhoppningen om att även broccoliskörden ska bli god i år.
  • Flugfiskar gärna vid stugan.
  • Har två Australien Labradoodleshundar: Skylla och Vittra